woensdag 20 februari 2013

Het Woudagemaal Lemmer

Vandaag, een dagje Lemmer. Het is voorjaarsvakantie in Friesland.

Eerst even uitwaaien op het strandje van Lemmer. Nog volop ijs. Mensen met honden, kinderen bij de speeltoestelen. Warm aangekleed, maar veel koude gezichten. Het is behoorlijk fris. Zo nu en dan verschijnt een uitbundig zonnetje, maar deze verdwijnt veelal snel weer achter de wolken.

Op de eerste foto is op de achtergrond het ir.D.F. Woudagemaal te zien. Nou ja, de pijp van 60 meter. In 1920 is het gemaal door Koningin Wilhelmina geopend. Het is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Een indrukwekkend monument.

In 1998 werd deze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. De UNESCO noemt het gemaal onder meer 'een hoogtepunt van de Nederlandse waterbouwkunde', omdat het op een bijzondere wijze laat zien hoe de mens met stoomkracht de natuur kan beheersen. Het gemaal pompt maar liefst vier miljoen liter water per minuut vanuit de Friese boezem naar het IJsselmeer. Nog steeds wordt deze bij hoge waterstanden incidenteel ingezet (*).

We hebben ons prima vermaakt vanmiddag. Met de speurtocht in het bezoekerscentrum, de 3D-film en alles wat er verder te zien en te lezen was. Informatief en leerzaam. Natuurlijk was de rondleiding in het gemaal zelf het meest indrukwekkend. Met een enthousiaste vrijwilliger. Het gemaal, het interieur: bijzonder en imposant.

Kortom, een bezoek meer dan waard. 

(*) tekst uit: ontdek de kracht van Stoom.


Lemmer, strand 20-2-2013


Nog volop ijs op het IJsselmeer


Soms dikke lagen ijs op elkaar





 

ir. D.F. Woudagemaal



IJsselmeer, achterkant Gemaal


In het gemaal zelf
 
Meer info:

 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Machinefabriek_Jaffa







In de stijl van de Amsterdamse School





Geen opmerkingen: