donderdag 29 augustus 2013

Dagje Griend

Dinsdag, Harlingen…....het belooft een mooie dag te worden. Enthousiaste mensen heten we welkom aan boord van de Regina Andrea, een voormalig kokkelschip. Voor een prachtige vaartocht over de Waddenzee, naar een bijzondere bestemming. Rond kwart over negen varen we de haven uit voor een dagje Griend. Een onbewoond eiland tussen Terschelling en Harlingen, vluchtplaats voor tienduizenden vogels. Aan boord 50 mensen, uit alle windstreken, een paar bekenden ook, allen hebben zich aangemeld voor deze unieke excursie. Een gemêleerd gezelschap.

Van de website:
Je verkent het eiland met een boswachter van Natuurmonumenten. In de uren op Griend maak je een mooie excursie met de boswachter, waarbij je van alles te weten komt over dit onbewoonde eiland en de Waddenzee. Verder help je Natuurmonumenten het eiland te ontdoen van divers aangespoeld plastic en andere zaken die niet op deze prachtige plek thuis horen. Tussendoor is het natuurlijk volop genieten van het wad, de zee, zon en oneindige horizon. Dit genieten begint al tijdens de vaartocht met de Regina Andrea, waarbij je kans hebt om zeehonden en allerlei wadvogels te spotten. Dus vergeet je verrekijker en fototoestel zeker niet. Al zin gekregen om mee te gaan? Welkom aan boord!

Het is een eenmalige excursie, schoonmaakactie dit jaar naar Griend. We gaan met maximaal 50 personen naar het eiland. De tocht is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. Houd er rekening mee dat je vanaf de boot wellicht nog een eindje door het water moet sjouwen voordat je bij het eiland bent. Neem warme kleding mee voor het geval het een koude dag mocht zijn. 

Als Griend in zicht is stappen we van boord, korte broek aan, rugzak en lunchpakket mee. Voor een aantal is het spannend op de ladder, de meesten daarna tot hun middel wadend door de Waddenzee. De zee is heerlijk qua temperatuur, het uitzicht vanaf het water adembenemend mooi. In de verte het strand.

Daar aangekomen de wandelschoenen aan, wat natte kleding uit en sommigen nemen alvast een broodje uit het lunchpakket. Insmeren met wat zonnebrandolie is geen overbodige luxe. Vervolgens in groepjes mee met collega Jan Harthoorn, Cees Soepboer of Erik Jansen, allen werkzaam bij de Beheereenheid Schiermonnikoog van Natuurmonumenten voor een mooie wandeling.

De vogelrijkdom is verbluffend. Scholeksters, bontbekplevieren, bonte strandlopers, zilverplevieren, lepelaars en zoveel meer moois zien we al wandelend langs het strand. Het Wad rondom Griend bruist van de vogels. We slaan daarna af richting het vogelwachtershuisje. Het eiland geurt volop en is enorm kleurrijk; zeealsem, zeeaster, oorlam, zeekraal, leeuwenbekje, rode ogentroost. Vlinders fladderen rond.

Vanaf het huisje hebben we een prachtig uitzicht over Griend zelf, de Waddenzee, in de verte ligt Terschelling. Er is ook veel andere gezellige drukte rondom Terschelling. Een paar vissersboten, de inspectieboot de Stormvogel, de veerboot van Doeksen, de Spathoek van de EVT, veel zeilboten ook. Er waait een zachte zilte zeebries.
De wandeling gaat verder over het eiland, tussendoor wordt veel verteld over Griend, wat we onderweg tegen komen aan planten, vogels, restanten van nesten. Verhalen over de historie, de natuurwaarden, de Waddenzee en over het werk van Natuurmonumenten zelf. Aan de andere kant van het strand is het tijd voor een korte pauze, genieten van de stilte, rust en schoonheid om ons heen. De lucht glinstert zilver door de grote zwermen vogels in de lucht. Veel witte schelpen, maar een enkele Japanse oester valt mij op. Ook de zogenaamde scheermessen zijn schaars. 


Teruglopend komen de vuilniszakken uit de rugzak en nemen we het afval mee dat we onderweg tegenkomen. De grootste vondst is een koelkast, maar daarnaast ook veel jerrycans, plastic flessen, resten touw, glas, restanten van ballonnen.... noem maar op. Opvallend zijn verder de vele veertjes op het eiland. Griend is natuurlijk een hoogwatervluchtplaats en broedplek voor veel wadvogels. Daarnaast zijn onlangs ruim 40.000 ruiende bergeenden rondom de ballastplaat tussen Harlingen en Holwerd geteld. Hoogstwaarschijnlijk ligt hier ook een duidelijke link.

Al het gevonden zwerfafval wordt uiteindelijk op één punt verzameld, op het punt waar we die ochtend op het eiland zijn aangekomen. Met elkaar toch behoorlijk wat. Max Hoogerman van de HA11 haalt onze ‘buit’ van het strand en ook wij worden in groepjes varend teruggebracht naar de Regina Andrea. Wadlopend lukt niet in verband met het tij.

Die middag laten we het mooie Griend weer achter ons, wat schoner dan hoe we haar eerder aantroffen. Aan boord genieten nog heerlijk na van het zonnetje op het dek onder het genot van een bakje koffie, thee of fris. Het was een topdag. Alleen maar blije gezichten, een fijne groep mensen. Ja, een paar keer hoorde ik: ‘Ik had nog wel even willen blijven, de tijd vloog om’. Een herkenbaar gevoel.


 
 
 
















 
 
Ik ben werkzaam voor een samenwerkingsverband van acht natuurorganisaties in het Waddengebied. Naast deze functie verricht ik soms losse opdrachten voor één van deze organisaties. Dit jaar doe ik dit o.a. voor Natuurmonumenten, één dag in de week. Vanuit deze laatste, organisatorische rol was ik  aanwezig tijdens de excursie mee naar Griend. De excursie, schoonmaakactie is dit jaar eenmalig georganiseerd op 27 augustus 2013. Wie weet een volgend jaar weer. 

maandag 19 augustus 2013

Als de zee.........

 
 
 
Geen minnaar
zo teder en wild
zo overvloedig
en hartstochtelijk

als de zee
 
Geen minnares
zo hoopvol en attent
zo begrijpend
en toeschietelijk
als het strand
 
De hemel
volkomen
ondersteboven
van die twee
 
 
1975, H. Bouma 
 
 

zondag 18 augustus 2013

Niets

Niets  
te regelen
in te grijpen
te ontwikkelen
 
alles is hier
zonder meer volmaakt
 
heeft z'n vorm
z'n bestemming
z'n grandeur
 
Ik ben hier
volkomen
overbodig
 
Ik ben hier
volkomen
gelukkig
 
1975, H. Bouma
 
 
 

maandag 12 augustus 2013