zaterdag 25 mei 2013

Black, white & blue

 

 


Black or white thinking
can make you feel blue

 

 


 


 

 
 
 


vrijdag 24 mei 2013

Dagje Dollard

Een autorit langs de vele geel gekleurde koolzaadvelden brengt mij vandaag in Termunten, bij buitenplaats Reidehoeve van het Groninger Landschap. Het weer is zacht en dit maakt een wandeling langs polder Breebaart (*) extra aangenaam. Een waar vogelparadijs tref ik aan met zilverplevieren, bontbekplevieren, bergeenden, slobeenden, aalscholvers, strandlopers, brandganzen, kieviten, scholeksters, kluten, grutto’s en meer. En ruim 20 lepelaars. Boven het riet vliegt een bruine kiekendief op zoek naar iets lekkers. Later zie ik haar in het gras op de zeedijk neerdalen. Vanuit de vogelkijkhut bij de polder blijken de vele soorten vogels van heel dichtbij te zien.



(*) De Polder Breebaart werd in 1979 ingedijkt en is het laatste stuk ingepolderd land van Groningen. In 1991 kocht Het Groninger Landschap de polder en vormde het om tot een gedempt getijdengebied waar zeewater uit de Dollard door een opening in de Deltadijk de polder instroomt. De polder veranderde in kwelder en slik en in dit brakke natuurgebied groeit nu onder meer kweldergras, melk- kruid, zeeaster en zeekraal. De unieke natuur trekt veel vogels, zoals de duizenden ganzen die hier overwinteren. Voor meer informatie: Polder Breebaart.pdf





Op de zeedijk staat de zeehondenkijkwand. Een blik door de kijkgaten geeft een weids uitzicht over de Dollard, zeehonden zijn er vandaag niet te zien. Wel word ik getrakteerd op een oog-in-oog-moment met een voorbijlopend schaap aan de andere kant van de wand. 

Een oude man zit onder aan de dijk op zijn rollator en kijkt blij en tevreden naar het water en de vogels. Hij komt hier vaak zo blijkt uit zijn verhaal.



Na een broodje en wat drinken gaat de tocht door naar Nieuw Statenzijl. Vanaf de sluis zie ik de vogelkijkhut ‘de Kiekkaaste’ al in de verte. Gelegen op de rand van de Dollard, op de grens tussen Nederland en Duitsland. De enige buitendijkse vogelkijkhut van ons land. Vanaf grote afstand voel je al dat het een bijzondere plek is. De hut is duidelijk zichtbaar in de omgeving en staat hoog op palen in het water. Door rietvelden is deze te bereiken via het Marcelluspad, genoemd naar de Marcellusvloed van 1362. 



Het riet knispert en overal hoor je vogelgeluiden als ik over het kronkelende houten vlonderpad richting de hut loop. Tussen de rietvelden zitten karekieten, rietgorzen en baardmannetjes. De hut zelf is omgeven door vrolijk rondvliegende en kwetterende boerenzwaluwen, die hun nestjes daar hebben gebouwd. Ze zijn weinig schuw. Deze vogels vind ik elke keer weer een schitterende creatie van moeder natuur. 





 


Het uitzicht vanuit de hut over de slikvelden van de Dollard is bijzonder, de diverse doorkijkjes contrasterend. Het informatiebord geeft het ook al aan. Een plek van grenzen: tussen twee landen, tussen natuur en landbouw, tussen water en land, tussen zoet en zout. Een inspirerende plek en een buitengewoon mooie omgeving voor een 'kiekkaaste' (lees: televisie). Dat de plek boeit blijkt ook uit het feit dat een foto van de Kiekkaaste in 2012 de National Geographic Oost-Groningen won: zie artikel.





Ja, een beetje spijtig blijft het als je zoveel moois ziet op een dag en graag vast wilt leggen, maar de Nikon een weigerdagje blijkt te hebben ingelast. Na wat verwoede pogingen van mijn kant om de camera op andere gedachten te brengen, moet ik helaas tot de conclusie komen dat het een te grote uitdaging blijkt om deze tijdelijke ‘gemoedstoestand’ van de camera te keren. Mijn mobiel is gelukkig gewillig, zodat ik wel een aantal sfeerbeelden kan vastleggen en delen met jullie.

En ach, het blijft terugkijken op een schitterende dag, mijn eigen harde schijf heeft nog voldoende ruimte om de beelden op te slaan. Verder heb ik nu tevens een goed excuus om een keer terug te komen, want de bezochte plekken zijn het zeker waard.
 
 




 
 



zondag 19 mei 2013

Oyster, Oester


 

Shy is the oyster
Fervent is the clam
Peaceful is the ocean floor
rocked by the sands of time.


Bradley Chicho (English Poet, 1895)

 

zondag 12 mei 2013

Teamwork




As geese flap their wings,
they create an uplift for the bird following.

By flying together in a V formation,
the flock’s flying range is 71% greater
than that of any bird flying alone.

donderdag 9 mei 2013

Friese trots

Een Friese schoonheid

Sierlijk,
met veel behang
de trotse, elegante passen
oogverblindend schoon

Fier,
vol rijke historie
een krachtig, sterk lichaam
onbeschrijfelijk imposant 
Vurig,
de pure wilskracht
een eerlijke, intelligente blik
onvoorwaardelijk trouw
Zwart als een parel
vol glans

 zeer verfijnd
hartverwarmend mooi




- gedicht eerder verschenen in het magazine Ameland in Zicht
bij een verhaal over de "Waddenparels" -


Natuurgebied het Vennoot, Ameland
Foto: Richard Kiewiet



 

woensdag 8 mei 2013

Butterfly




Beautiful
and
graceful,
 
varied
and
enchanting
 
small
but
approachable
 
butterflies lead you
to
the sunny side of life. 
 
~Jeffrey Glassberg


Genesteld

Genesteld
in je hoofd en hart
bedoeld om te blijven
 
Je leven lang
niet te verdwijnen
of te vervagen
 
Een moment,
een mens
zo bijzonder.
 
FBK
 
 
 
 
 
 
 

zondag 5 mei 2013

Peasens Moddergat

Rotganzen
 
Wad Peasens

Wad Peasens


Alikruiken en zeepokken


Brandganzen

 
5 mei 2013
 
"Heerlijk weer, mooi bij het wad, de geluiden, de overvliegende ganzen, prachtige vergezichten en geen mens te zien........".
 
 


zaterdag 4 mei 2013

Lepelaar




Volmaakt 
 
Volmaakt is hij
Grandioos
toegerust voor z'n taak.
 
Iedere beweging
even nauwgezet
even subtiel.
 
Een meesterwerk.
 
Steeds groter wordt hij
Kleiner,
steeds kleiner word ik.
 
 
Uit: Lief eiland